Türkiye’de çalışmak ve yaşamak isteyen bireyler 4817 sayılı kanun gereğince çalışma izni almak zorundadır. Bu kişilerin yaptığı iş ister evde çocuk bakmak, ister spa merkezinde masör olmak, ister eğitmen olmak olsun! Her ne olursa olsun yabancı uyruklu kişilerin burada çalışmak için devlete belirli belgeler götürerek çalışma izni alması şarttır. Çalışma İzni Nasıl Alınır? derseniz; Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınır. Çalışma izni almak için bakanlığa başvuruda bulunmak gerekir. Fakat bu başvuruyu yabancı uyruklu çalışan değil, evinde veya işletmesinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak isteyen kişiler yapar. Bu süreci danışmanlık firmaları takip edebilir. Vekalet verildiği sürece başvuru dahi yapabilir.
Arp Danışmanlık çalışma izni alma, süreci yönetme konusunda alanında uzman bir ekiple çalışır.
- Çalışma izni alabilmek için yabancı uyruklu kişilerin devlet tarafından istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
- Çalışma izninin alınabilmesi için işveren ve çalışacak olan yabancı uyruklu kişinin müşterek müracaatları olmalıdır.
İşveren yabancı uyruklu kişiyi hangi şartlarda çalıştıracağını bildirmelidir. Ne kadar maaş alınacağı ve ne kadar süreyle çalışacağı mutlaka belirtilmelidir. Yabancı uyruklu kişiler için taban asgari ücrettir. Asgari ücretin 2019 yılındaki brüt miktarı 2029 TL’dir. Hiçbir işveren bu ücretin altında yabancı uyruklu çalışan gösteremez.
Çalışma izni almak isteyen kişi şirket ortağıysa ortaklık durumu en az %20 hisseyle olmalıdır. Bu oran da en az 40.000 TL’ye karşılık gelmelidir.
Eğlence sektörü için çalışma izni almak isteyen kişilerde bu işletmede en az 10 Türk personelin çalışması gereklidir. Ayrıca yabancı uyruklu kişilerin çalışma koşulları Türk vatandaşlardan daha düşük şartlar olmamalıdır. Ev hizmetinde çalışmak isteyen kişilerin çalışabilmesi için evde 15 yaş altı ve 65 yaş üzeri bireyler olmalıdır. Bu durumda evde yalnızca bir adet yabancı personel çalışabilir.
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre işveren ve yabancı uyruklu çalışma adayı belirli kriterlere uymalıdır. Bu kriterler karşılandığı zaman Çalışma Bakanlığı durumu değerlendirir. Çalışma izni alınır veya alınamaz. Bakanlığın izin verme durumunu; işverenin mali durumu, iş sektörünün durumu, bu çalışmanın istihdama olacak katkısı gibi etmenler etkiler.
Çalışma izni başvurusu internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır. Çevrimiçi randevu alındığında randevuda gerekli belgeler bildirilir.
Öğrenciler için verilen ikamet izni çalışma başvurusu yapmak için yeterli değildir.
Çalışma İzni Nasıl Alınır?Çalışma başvurusu yapmak isteyen yabancı uyruklu kişinin en az 6 ay geçerli oturma izni olması gerekir. En az altı ay oturma izni olan yabancı uyruklu kişinin işvereni e-devlet üzerinden başvuru yapar. E-devlete girdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kısmına girmelisiniz. Daha sonra sayfa sizi yönlendirecektir.
Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Eğer yabancı uyruklu vatandaşın ikamet izni yoksa başvuru şekli değişir. Yabancı ikamet ettiği ülkenin Türk konsolosluğu ya da Türk büyükelçiliği üzerinden başvuru yapabilir. Bu başvuru da internet üzerinden yapılır.
Çalışanın ve işverenin vermesi gereken belgeler farklıdır. İnternet üzerinden çalışma izni başvurusu yapıldıktan sonra altı gün içinde hazırlanan belgelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilmesi gerekir. Bakanlık belirli mevzuatlar çerçevesinde belgeleri inceler. İnceleme sonucunda çalışma izninin onaylanıp onaylanmadığı hem internet üzerinden hem de yazılı olarak başvuranlara bildirilir. Bu süreç oldukça takip gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle genellikle işverenler ve çalışma izni almak isteyen kişiler danışmanlık firmalarıyla anlaşır.
Çalışma izni almak isteyen kişiler profesyonel bir danışmanlık şirketiyle çalışırsa daha garanti sonuçlar elde edebilir. Arp Danışmanlık olarak çalışma izni alma konusunda uzman, deneyimli ve kanunlara hakim ekibimizle sizlere yardımcı olmaktayız. Çalışma izni belgelerinin eksik kalmasını engelleyerek tüm süreci baştan sona kadar takip etmekteyiz.