Çalışma İzni Kanunu

Çalışma İzni Kanunu

Türkiye’de çalışacak yabancıların çalışabilmesi için belirlenmiş birtakım şartlar vardır. Bu şartlar Çalışma İzni Kanunu olarak belirlenmiştir. Kanunun amacı çalışmaları izne bağlamak ve izinlerin hükümlerini belirlemektir. Türkiye Cumhuriyeti 4817 numaralı kanun çalışma izni kanunu olarak geçebilir. Bu kanun Türkiye’de yabancı çalışanların artmasıyla Ağustos 2016’da yürürlüğe girmiştir. Çalışma kanununun düzenlenmesinin amaçları; işçi istihdamını düzene koymak, hukuka aykırı çalışma şartlarını ortadan kaldırmak, işsizliğin önüne geçmek, kayıt dışı çalışmaları önlemek ve ekonomiye katkı sağlamaktır.

Bu kanun Türkiye’de süreli, bağımlı ya da süresiz çalışan vatandaşları, işverenin yanında mesleki eğitim gören yabancıları ve işverenleri kapsar. Çalışma izni uzatma başvurusu çalışma izni bitiminden itibaren 15 gün içinde yapılabilir. 

Çalışma İzni başvurusu e-devlet üzerinden yapılabilir…

Çalışma izni kanununa göre işveren çalışan adına çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Bu başvuru e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvurular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır. Eksiksiz şekilde istenen tüm evrakların teslimiyle işverenin yapabileceği bir şey kalmaz. Onay durumu internet üzerinden de yazılı olarak da işverene iki şekilde bildirilir. Arp Danışmanlık olarak çalışma izni kanununa oldukça hakim bir firmayız. Müşterilerimize konu hakkında eksiksiz bilgiler vererek, bakanlığa kusursuz bir dosya sunmaktayız.

Yasaya göre çalışma izni harç tutarı vardır ve ödenmelidir. Bağımsız çalışma izin belgesi, süreli çalışma izin belgesi ve süresiz çalışma izin belgesi harç ücretleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle başvuru yapılırken dikkatli bir şekilde çalışma şekli seçilmelidir. Çalışma izni olmadan çalışan yabancıya ve şahsı çalıştıran yabancıya ceza kesilir. İşverenin çalıştırdığı her yabancı için ödediği ceza ücreti ayrıdır. Bağımsız ve bağımlı çalışan yabancı kişinin ceza tutarı da yine farklıdır.

Çalışma izni yurt dışında alındıysa…

Yabancı uyruklu kişi 90 gün içinde Türkiye’de olmalıdır. Çalışma izni verilen yabancı izninin geçerli olduğu andan itibaren 30 gün içinde işinin başında olmalıdır. Aksi takdirde çalışma izni iptal olur. Çalışma izninin iptal edildiği başka bir durumda aralıksız 6 ay boyunca yabancı uyruklu kişinin yurt dışında kalmasıdır.

Elektronik yolla yapılan başvurunun ardından istenen belgeler 6 iş günü içinde bakanlığa ulaştırılmalıdır. Bu durum bazen gözden kaçırılabilen bir durumdur. Bu nedenle şahsi başvuruların dışında bir danışmanlık şirketiyle anlaşma sağlamak sizlerin faydasına olacaktır.

İnsan ticaretiyle alakalı konularda çalışan yabancıların her defasında dış temsilciliklerden çalışma vizesi alması şarttır. Çalışma amacıyla Türkiye’ye gelmeyen yabancılar yurt içinde çalışma belgesi talebinde bulunamaz. Bu yabancıların ikamet ettikleri ülkedeki Türk konsolosluğu ya da büyükelçiliği ile iletişime geçmesi gerekir. Bir işveren yabancı personel çalıştırmak istiyorsa iş yerinde en az 5 Türk çalışan olmalıdır. Aksi takdirde başvuru kabul edilemez. Ayrıca her meslek grubu için değişen başvuru süreçleri olabilir. Bunun için bilgi birikimi olan birinden veya bir firmadan yardım almak gerekir.

çalışma izni evrakları nelerdir?
çalışma izni evrakları nelerdir?

Yurt içinde yapılan başvurularda çalışma izni verildiği takdirde 30 gün içinde çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi almak içine emniyete başvurmak gerekir. Aksi takdirde çalışma izni geçersizdir.

Çalışma izni olan fakat süresi sona eren yabancı uyruklu kişiler, çalışma izni süresinin bittiği andan itibaren 45 gün içinde çalışması kabul edilir. Fakat aynı iş yerinde aynı işi yapma zorunluluğu vardır. Uzatma başvurusu olan kişiler internet ortamında İçişleri Bakanlığı’na bildirilir.

Yabancılar için çalışma izni almak belirli şartlar dahilinde kabul edilir. Fakat başvuru dışarıdan gözüktüğü kadar meşakkatli bir işlem değildir. Zor bir işlem olmasa da işinin ehli kişiler tarafından yapılması her zaman büyük avantaj sağlar. Bu nedenle Arp Danışmanlık gibi profesyonel bir firma ile iletişime geçilmesi daha doğrudur. Danışmanlık şirketimiz tüm süreci sizin adınıza takip eder. Olumlu veya olumsuz her türlü durumdan da haberdar olmanız garantidir.

Benzer Konular