Türkiye’de Yabancı Personel Çalıştırmanın Avantajları

4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun gereğince, Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde, yabancıların Türkiye’de bir işveren yanında veya kendi adına çalışmaya başlaması için önce çalışma veya ikamet izni alması gerekmektedir. Yabancı uyruklulara çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından verilmektedir.

Kaçak işçi çalıştırma, yasa dışı insan ticareti ve göç, kaçakçılık ile her türlü yasadışı faaliyet kapsamında oluşabilecek durumları engellemeye yönelik; hem işvereni hem yabancı uyruklu vatandaşları sosyal ve hukuk alanlarında koruma altına alan bu uygulama 01.02.2012 tarihi itibariyle karşımıza çıkmıştır. Hizmetçi, hizmetli, bakıcı, dadı, hasta bakıcı meslekleri ve yine bu meslekler sınıfında sayılabilecek; taşımacılık, arka ofis işleri(çaycılık, depoculuk, bulaşıkçılık v.b) ile alt sınıf istihdamı sağlayan işverenler için çalışma ve sosyal bakanlığına müracaat yolu ile çeşitli haklar sağlanmıştır.

İşveren için Yabancı personel çalıştırmanın avantajları aşağıda belirtilmiştir:

  • Yabancı işçi, gayri resmi veya illegal statüden arındığı için kendini güvende hissederek çalıştığı kurum veya kuruluşa bağlılık arz eder.
  • İşverenin, norm kadrolarında bulunan personel Türkiye’de 5 yıl çalıştığı takdirde bağımsız çalışma iznine hak kazanacaktır. Bu yüzden personel, uzun zaman dilimi içinde deneyimlerini sunduğu için randıman en üst seviyededir.
  • Yabancı personel maddi manevi sosyal hak ve güvenceler altında olduğu için işveren en az seviyede risk altındadır.
  • Yabancı personelin malulen ya da yaşı geldiğinde emekli olacağını bilmesi yeni arayışlara girmesini engelleyecektir.
  • Yabancı personel turistik vize ile çalıştığında, vize süresi bittiğinde ülkesine giriş-çıkış yapması gerekir. ARP proje danışmanları, bu maddi manevi kaybı önler ve hem zamandan hem personel performansından işverene kazanç sağlar (BKZ: çalışma izni)
  • Yine sektör farketmeksizin Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu vatandaşların, sabıka kayıtları, doğum belgeleri gibi şahsın tanınmasında önemli rol oynayan evrakları emniyet ve istihbarat teşkilatı incelemektedir. Bu sayede karanlık ve güvenilmez kişilerin iş yerlerinizde veya evlerinizde çalışma ihtimali söz konusu değildir.
  • Yabancı işçi, çalışma ve ikamet izni sayesinde vergisiz araç alabilir ya da ülkesindeki aracını Türkiye’de kullanabilir.
  • Personel, imzalamış olduğu iş sözleşmesine aykırı hareket ettiğinde, çeşitli yaptırımlara maruz kalacağını( Mevcut çalışma ve ikamet izninin 15 gün içinde iptal edilmesi vb.) bildiği için disiplinli çalışacaktır.
  • Yabancı personeller birinci derece ailesi için de çalışma veya ikamet izni alabilir. Bu da onlar için üst seviye motivasyon olacaktır.

Benzer Konular